Blog

JobByBid
23 maart 2017
Algemeen-Opdrachtgevers Geen reacties

7 redenen waarom medewerkers ontslag nemen en wat je kan doen om dit op te lossen

Wanneer een van je beste medewerkers ontslag neemt sta je voor een grote uitdaging. De positie moet opnieuw worden ingevuld, maar het is maar de vraag wie jij ervoor in de plaats krijgt. Daarnaast brengt het kosten met zich mee om nieuwe mensen te werven en te trainen. Ook ligt er een extra druk op het personeel zolang er geen vervanging is gevonden. Het is dus belangrijk om te kijken waarom medewerkers ontslag nemen en wat mogelijke oplossingen zijn om dit (in de toekomst) te voorkomen.

Soms is het vertrek van je beste medewerker te begrijpen en accepteer je het ook makkelijker. Bijvoorbeeld wanneer iemand verhuisd naar een andere deel van het land (of de wereld), een niet te weigeren aanbod krijgt of omdat hij eigenlijk niet goed binnen het team past. Maar er zijn ook redenen waardoor medewerkers ontslag nemen die jij wellicht had kunnen voorkomen.

7 redenen waarom medewerkers ontslag nemen

Wij hebben 7 belangrijke redenen opgesomd waarom medewerkers ontslag nemen. Let op dat het bij deze redenen om de perceptie van de medewerkers gaat. Wellicht heb jij het gevoel dat dit niet speelt binnen jouw organisatie. Onderzoek dan eens of iedereen daar zo over denkt.

1. Wanneer je medewerkers het idee hebben dat ze vastzitten

Mensen willen het gevoel hebben dat ze vooruit gaan en kunnen groeien in hun (professionele) leven. Ze willen zeker niet het gevoel hebben dat ze ergens opgesloten zitten. Dat ze de komende 25 jaar naar dezelfde plek moeten komen om hetzelfde werk te moeten doen. Er moet dus een bepaalde structuur zijn die het mogelijk maakt dat men kan doorgroeien naar andere functies. Dat kan zowel horizontaal als verticaal. Maar enig uitzicht is vereist. Is dat er niet, dan gaan ze het ergens anders zoeken.

2. Wanneer winst belangrijker is dan de medewerkers

Als de winst het belangrijkste is zullen medewerkers het gevoel hebben dat er onvoldoende in hen geïnvesteerd wordt. Ruimte voor opleiding is bijvoorbeeld maar beperkt of helemaal niet aanwezig. Hierdoor ontstaat het gevoel dat groei moeilijker wordt (punt 1). Doordat niet geïnvesteerd wordt in uitjes of andere team activiteiten is er weinig binding met het team en het bedrijf. Het resultaat, de beste medewerkers gaan weg. Zij krijgen eenvoudig ergens anders een baan. Voor de andere medewerkers geldt dat ze wel weg zouden willen, maar het niet lukt een nieuwe baan te krijgen. Het resultaat: weinig gemotiveerde medewerkers waardoor uiteindelijk de winst zelfs negatief beïnvloed kan worden.

3. Wanneer de visie niet duidelijk is

Mensen willen het idee hebben dat ze resultaten boeken die bijdragen aan het succes van het bedrijf. Een heldere visie waar het bedrijf naar toe wilt is daarom erg belangrijk. De meeste bedrijven beschrijven hun visie dan ook wel. Maar de stap die daarna moet komen ontbreekt vaak. Er moet namelijk een koppeling gemaakt worden naar de werkzaamheden van afdelingen en individuen. Pas dan is helder wat iemand echt kan bijdragen.

4. Wanneer er te veel van de medewerkers verwacht wordt

Niemand vindt het erg om hard te werken en af en toe wat stress te ervaren omdat die ene deadline nou eenmaal gehaald moet worden. Probleem is echter dat vaak van dezelfde medewerkers net dat stapje extra gevraagd wordt. Want het liefst zet je jouw beste medewerker voor iedere klus in. Met als resultaat dat hij of zij overloopt in het werk en daardoor veel moet overwerken. Een burn-out ligt dan op de loer.

5. Wanneer vertrouwen ontbreekt

Vertrouwen is erg belangrijk in wat voor relatie dan ook. Dus ook in de relatie tussen medewerkers en manager/organisatie. Zorg dus dat dit niet geschaad kan worden. Medewerkers zien hoe jij handelt. Naar hen, maar ook naar andere. Wanneer afspraken niet nagekomen worden of onethisch gehandeld wordt, met wie dan ook, zal het vertrouwen geschaad worden. En zoals het gaat in relaties, wanneer er geen vertrouwen is, is het onmogelijk de relatie voort te zetten. Dat is dus ook een reden waarom medewerkers ontslag nemen.

6. Wanneer medewerkers zich onvoldoende gewaardeerd voelen

Waardering, misschien wel het belangrijkste van allemaal. En zo makkelijk te geven. Maar toch wordt het vaak vergeten. Zelfs de mensen met het meeste zelfvertrouwen willen waardering ontvangen voor het werk dat ze geleverd hebben. Het hoort nou eenmaal bij ons als mensen. Door mensen niet de waardering te geven die ze verdienen raken ze ongemotiveerd. Kunnen ze ergens anders wel de waardering krijgen dan is de keuze vaak makkelijk gemaakt en zetten ze hun carrière op een andere plek voort.

7. Wanneer de hiërarchie te strak ingericht is

Structuur en leiderschap zijn goed. Maar wanneer er alleen top-down beslissingen worden genomen en medewerkers niet het idee hebben dat er naar hen geluisterd wordt zal dit resulteren in ontevredenheid. De medewerkers zijn er niet alleen om ideeën van het management uit te voeren. Zij hebben zelf ook ideeën en willen bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie. Als daar niet naar geluisterd wordt en men zelf geen beslissingen mag nemen zal dat resulteren in grote ontevredenheid, zeker bij hoger opgeleid personeel.

 

Mogelijke oplossing om te voorkomen dat medewerkers ontslag nemen

Nu we weten wat de belangrijkste redenen zijn dat medewerkers ontevreden zijn, is het natuurlijk ook erg interessant om te weten wat je daaraan kan doen. Daarom een aantal tips. Deze zijn zeker niet volledig, maar geeft je wel een startpunt om verder te denken aan manieren om jouw medewerkers tevreden te houden. Aanvullingen zijn in de comments meer dan welkom.

1. Zorg voor groeimogelijkheden

Creëer een structuur die doorgroei mogelijk maakt. Ook binnen kleinere en platte organisaties is dit mogelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan het splitsen van functies. Geef de functies een nummer, bijvoorbeeld sales medewerker 1, sales medewerker 2 en sales medewerker 3. Maak daarbij voor iedereen duidelijk dat je start in functie 1 en dat je kan doorgroeien naar functie 2 en functie 3 bij het behalen van bepaalde doelstellingen. Geef bij iedere stap ook iets meer verantwoordelijkheid en een kleine salarisgroei als blijk van waardering. Doordat medewerkers dan vaker maar wel kleinere stapjes maken, hebben ze toch het idee sneller te kunnen groeien.

2. Investeer in de lange termijn

Investeer in je medewerkers. Geef het gevoel dat ze belangrijk zijn. De medewerkers zijn uiteindelijk degenen die het werk uitvoeren. Zonder hen, kan jij het ook niet. Door te investeren in persoonlijke groei zal ook de organisatie profiteren. Ze leren nieuwe dingen en kunnen daardoor jouw organisatie efficiënter of innovatiever maken. Ben je toch bang dat ze na een opleiding direct de deur uitlopen? Maak daar dan afspraken over. Een terugbetalingsregeling is heel gebruikelijk. Al zal een tevreden medewerker niet snel geneigd zijn de organisatie te verlaten. Interessant boek om te lezen: Delivering Happiness van Tony Hsieh. Hij stelt zijn medewerkers centraal in de organisatie om zo succes te behalen. Zijn bedrijven zijn uitgegroeid tot miljardenbusinesses.

3. Koppelen haalbare doelen aan de visie

Bedenk met het team hoe jullie kunnen bijdragen aan het succes van de organisatie. Zorg dat de visie en strategie het uitgangspunt zijn. Vertaal dit naar een strategie van jouw afdeling en koppel haalbare en meetbare doelen. Maak dit zo specifiek mogelijk. Op deze manier weet iedereen wat hij of zij concreet moet doen om bij te dragen aan het succes van de organisatie. Monitor de voortgang en vier de successen. Een handige tool hierbij kan zijn de OGSM. Hiermee kan je alles samenvatten op 1 A4’tje.

4. Verdeel werkzaamheden en blijf op de hoogte

Praat met elkaar. Maak afspraken binnen het team wie wat doet. Geef niet alle projecten aan dezelfde personen, maar verdeel dit zo goed mogelijk. Je kan natuurlijk wel selectief zijn welke project je door wie laat uitvoeren. Zorg ook dat het team van elkaar op de hoogte is waarmee hij of zij bezig is. Dat kan bijvoorbeeld met een gezamenlijk planningstool of agenda. Hierdoor heeft iedereen inzicht in elkaar werkzaamheden en is het eenvoudiger een juiste verdeling te maken.

5. Handel altijd ethisch

Tja, eigenlijk is dit heel eenvoudig. Waarom zou je onethisch handelen? Ga gewoon met elkaar om zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. Vraag je bij iedere beslissing af of dit een eerlijke beslissing is. Moet je te lang daarover nadenken, dan is het waarschijnlijk niet goed. En natuurlijk kan het een keer voorkomen dat je afspraken niet kan nakomen, maar ben daar dan in ieder geval open en eerlijk over.

6. Geef complimenten en laat jouw waardering blijken

Een simpel complimentje is vaak al genoeg om medewerkers tevreden te houden. Je hoeft niet altijd met bonussen te smijten. In sommige gevallen werkt dat zelfs averechts, of is het effect in ieder geval van hele korte duur. Ga voor een duurzame relatie. Laat waardering ook blijken in extra verantwoordelijkheden of vertrouwen om zelf beslissingen te nemen.

7. Luister naar de medewerkers

Je hoort het zo vaak. Zeker in grotere organisaties. “De afstand tussen het management en de werkvloer is te groot”. Doe hier wat aan. Ga in gesprek met de medewerkers “op de vloer”. Zij weten vaak veel beter wat er speelt in de organisatie en wat de klant wilt. Als je medewerkers je belangrijkste asset zijn (punt 2) en je ze waardeert (punt 6) waarom zou je dan niet naar ze luisteren? Geef ze een mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met het management in gesprek te gaan, bijvoorbeeld door 1x peer maand een open MT-meeting te houden. Maak dan ook de plannen die je maakt zoveel mogelijk openbaar en ben transparant. Waarom moet alles geheim zijn voor de medewerkers? Betrek ze vroegtijdig in veranderprocessen zodat je later niet tegen problemen aanloopt.

 

Hoe ga je dan om met extern personeel?

De problemen en oplossing hierboven lijken vooral gericht op het interne personeel. Maar bedenk dan eens dat jij misschien wel meer vraagt en afhankelijker bent van het externe personeel binnen jouw organisatie. Daarnaast is een externe medewerker misschien wel dé (tijdelijke) oplossing om het wegvallen van jouw beste medewerker op te vangen. Hier vind je dan een groot aanbod van zelfstandige professionals. Maar ook voor hen geldt, hoe meer je ze betrekt en waardeert, hoe meer ze zullen leveren. Het blijven tenslotte ook gewoon mensen.

 

Over JobByBid

JobByBid brengt vraag en aanbod van freelance opdrachten samen. Opdrachtgevers kunnen gratis een opdracht plaatsen. Als freelancer reageer je op deze opdrachten door een bod uit te brengen. Het beste bod wordt geselecteerd door de opdrachtgever op basis van prijs, kwaliteit of snelheid. Onze online werkruimte en veilige betaalmethode zorgen voor een prettige samenwerking. Heb jij al een gratis profiel aangemaakt?

Reageren niet meer mogelijk