Blog

JobByBid
16 februari 2017
Algemeen-Opdrachtnemers Geen reacties

De voor- en nadelen van verschillende werkplekken voor de zzp-er

Wat is eigenlijk je favoriete werkplek als zzp-er? Soms ben je als zzp-er gebonden aan werken bij je opdrachtgever op locatie. Eigenlijk is dat niet meer van deze tijd. De moderne technologie maakt het mogelijk om overal te werken en toch in verbinding te staan met je opdrachtgevers en samenwerkingspartners. Kies je voor opdrachten waarbij je de vrijheid hebt om je eigen werkplek te bepalen als zzp-er, dan staat de wereld letterlijk voor je open. In deze blog lees je welke mogelijkheden er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van diverse werkplekken. Op naar jouw favoriete werkplek.

Werken bij de opdrachtgever

Om in deze blog een compleet overzicht te geven, hoort ook het werken bij de opdrachtgever tot de mogelijke werkplekken van een zzp-er. Als je de optie hebt te werken op kantoor, kun je daar natuurlijk gewoon voor kiezen.

Voordelen: mogelijkheid tot direct contact met opdrachtgever en samenwerkingspartners, gratis, kans om werk en privé te scheiden of ‘er even uit te zijn’.
Nadelen: reistijd, afhankelijkheid van kantoortijden.

Werken op een flexwerkplek

Nederland telt steeds meer flexwerkplekken. Waar het eerst iets was van de grote steden, heeft nu iedereen in de buurt wel de mogelijkheid om te werken bij een flexwerkplek. Flexwerkplekken geven je vaak de kans om incidenteel te komen werken. Soms dien je een abonnement af te sluiten. Al voor een paar euro per uur heb je een werkplek. Internet is altijd geregeld en vaak heb je ook de mogelijkheid om te printen en te kopiëren. Al dan niet tegen de betaling, kun je ook nog een kopje koffie drinken. Qua werkplek is er ook veel keuze. Wil je alleen een klein tafeltje met een stoel naast andere ondernemers of huur je liever een ruimte af, zodat je ook kunt samenwerken? Het kan allemaal.

Voordelen: kans om de hele dag door te netwerken, redelijk ruime openingstijden, vaak print- en kopieermogelijkheden, meestal incidenteel gebruik mogelijk, kans om werk en privé te scheiden of ‘er even uit te zijn’.
Nadelen: (beperkte) reistijd, het kost geld, vaak gebonden aan consumpties van de flexwerkplek.

werkplek zzp-er publiek

Werken op een openbare plek

De flexwerkplekken ondervinden grote concurrentie van openbare plekken, zoals cafés en bibliotheken. Je betaalt alleen voor je consumpties (of internet) en kunt verder gratis werken. Niet elk café staat te springen om werkende bezoekers. Aan de andere kant zijn er ook steeds meer horecagelegenheden die inspelen op deze trend en extra fijne werkplekjes aanbieden voor flexwerkers. Ben je op zoek naar een leuke werkplek in Rotterdam? Bekijk dan hier de 11 beste flexwerkplekken van Rotterdam.

Voordelen: je betaalt alleen je consumpties, kans om werk en privé te scheiden of ‘er even uit te zijn’, kans om te netwerken, flexibele openingstijden, weinig reistijd, ook incidenteel gebruik mogelijk.
Nadelen: gebonden aan de consumpties van de gelegenheid, vaak rumoerig, niet elke gelegenheid stelt het op prijs dat je urenlang zit te werken, minder gerichtheid op samenwerking dan bij een flexplek, geen beschikking over print- en kopieerfaciliteiten.

werkplek zzp-er

Thuis werken als zzp-er

Als zzp-er kun je er ook voor kiezen om gewoon thuis te werken. Dat kan aan de keukentafel, maar ook genoeg zzp-ers hebben een fijn eigen kantoor in of aan huis. Doordat er steeds meer mogelijkheden zijn om online te netwerken en opdrachten binnen te halen, zou je er voor kunnen kiezen om helemaal niet meer de deur uit te gaan.

Voordelen: gratis (behalve kantoorinrichting en gas, water en licht), volledig naar je eigen smaak en behoefte in te richten, alles wat je nodig hebt bij de hand, werktijden zijn volledig door jou te bepalen.
Nadelen: niet offline netwerken, het risico dat werk en privé door elkaar gaan lopen en geen kans ‘er even uit te zijn’.

werkplek zzp-er thuis

Werken waar je wilt

Als zzp-er staat de wereld letterlijk voor jou open. Het halve jaar vertoeven op een strand in Bali, een weekje aan een project werken op Ameland in een pittoresk huisje, onder je eigen veranda in de schaduw op een mooie dag, of gewoon een wereldreis maken. Je kunt echt werken waar jij wilt. Zolang er internet is, kan je er werken.

Voordelen: vrijheid; echt werken en leven op jouw manier, kosten in eigen hand, kans op netwerken.
Nadelen: contact met je opdrachtgever en samenwerkingspartners kan soms iets meer organisatie vergen, niet altijd de beschikking over kantoorfaciliteiten.

werkplek zzp-er

Wat is jouw favoriete werkplek als zzp-er?

Als je een opdracht hebt waarbij je vrij bent om te werken waar je wilt, kun je aan het werk op jouw favoriete werkplek. Bij JoyByBid zijn we heel benieuwd wat jouw favoriete werkplek dan is. Vertel; waar werk jij nu graag en wat is je droomwerkplek?

Door Bibi van Empelen-Vos

Foto’s verkregen via Freepik

Reageren niet meer mogelijk