Blog

JobByBid
16 januari 2017
Algemeen-Opdrachtnemers 3 reacties

Freelancer worden? Wij geven 5 tips om succesvol te zijn

Je hoort het tegenwoordig steeds meer: “ik ben voor mezelf begonnen” of “ik ga een eigen bedrijf beginnen” of “ooit zou ik voor mezelf willen werken”. Ondernemen is hot. De succesverhalen van start-ups die binnen no time uitgroeien tot miljardenbedrijven zorgen voor een enorme populariteit van het ondernemen.Ā  Nieuwe businessmodellen worden constant bedacht. Allemaal op zoek naar de nieuwe Google of Facebook. Maar je kan ook op een andere manier starten met ondernemen. Zo kan je bijvoorbeeld ook freelancer worden. Hiermee bied je jouw kennis aan verschillende bedrijven aan en bepaal je zelf wanneer en voor wie je werkt. Ook moet je ervoor zorgen dat je nieuwe opdrachten binnenhaalt. Je bent dus echt een ondernemer.

Ondernemer of freelancer worden is heel eenvoudig. Opdrachten binnen halen is lastiger.

Freelancer worden kan en mag iedereen en is ook nog eens zo geregeld. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Online vul je een aantal vragen in. Vervolgens maak je een afspraak om alles te bevestigen en rekent aan het einde van die afspraak 50 euro af. Gefeliciteerd. Vanaf nu ben je ondernemer!

Maar ja, nu sta je ingeschreven en ben je ondernemer. Maar wat ga je nu doen? De klanten en opdrachten komen niet vanzelf. Hoe ga je jezelf verkopen? En wat is de juiste prijs voor jou diensten? Wacht dus even met inschrijven. Bereid je eerst voor en denk na over deze vragen. Lees hieronder onze tips.

1. Netwerken, netwerken en nog eens netwerken…

Ja, het is de meest voor de hand liggende en de meeste gehoorde tip. En niet iedereen is er even goed in. Maar hier begint het toch altijd. Je eigen netwerk is vaak het gene waar je het meest op kan vertrouwen. Laat hen weten dat je gaat starten met ondernemen. Vraag of laat lopen ze tegen iets aan en denken ze aan jou. Zorg er dus ook voor dat je netwerk altijd up-to-date is. Voeg mensen die je kent toe op LinkedIn, Facebook en andere social media. Op het moment dat jij straks start is iedereen direct op de hoogte wanneer je jouw profiel update. Uiteraard met een fancy titel šŸ˜‰

Online social media zijn natuurlijk makkelijk toegankelijk een eenvoudig in gebruik. Maar vergeet ook niet je gezicht te laten zien op evenementen. Ga bijvoorbeeld ook naar netwerkevenementen die worden georganiseerd bij jou in de buurt.

2. Heb een plan

Een businessplan schrijven is een klus die tegenwoordig steeds vaker als een verplichting wordt gezien die eigenlijk weinig waarde toevoegt. Men zegt dat de wereld toch zo snel verandert dat je niet vooraf alles op kan schrijven. En dat klopt ook. Maar dat wil niet zeggen dat je niet kan nadenken over de onderdelen die in een traditioneel businessplan staan. Je moet alleen zorgen dat je flexibel bent in de uitvoering. Je plan hoeft niet statisch te zijn. Het is maar zelden dat iemand met een bepaald idee ergens mee gestart is en dat het 5 jaar laten nog steeds op diezelfde manier zo werkt.

Om in te spelen op deze flexibiliteit heb je het business model canvas. Dit is een model dat je helpt jouw plan in 1 overzicht te verwerken. Het bevat de 9 belangrijkste factoren waar jij over na moet denken bij het opzetten van je bedrijf. Bekijk hieronder hoe het werkt.

3. Ben onderscheidend

Nederland kent inmiddels meer dan 1 miljoen zelfstandig ondernemers. En maandelijks zijn er zo’n 10.000 mensen die freelancer worden. Je kan je dus voorstellen dat wat jouw dienst ook is die jij gaat leveren je niet de enige bent die dit doet. Maar dat geeft niet. Je moet alleen zorgen dat je jezelf op een bepaalde manier onderscheidt van de rest. En dat kan op verschillende manier. Heb jij bepaalde diploma’s die jou kennis en kwaliteit waarborgen. Dan kan dat iets zijn waarmee jij je onderscheidt. Je kan jezelf ook richten op bepaalde niches. Hierin is het aanbod vaak beperkt waardoor jij meer zichtbaar bent dan wanneer er een heel groot aanbod is. En heb jij hele specialistische kennis? Dan kan ook dit iets zijn waarmee jij je onderscheidt van de andere mensen die freelancer worden. Daarnaast is een laag tarief natuurlijk ook iets waarmee je jezelf in beeld kan brengen bij opdrachtgevers.

Zorg er wel voor dat hoe jij jezelf ook onderscheidt, dat altijd duidelijk voor opdrachtgevers is. Dit is jou marketingverhaal.

4. Weet wat je waard bent

Het tarief dat jij in rekening brengt bij je klanten is natuurlijk erg belangrijk. Dit wordt namelijk jouw nieuwe inkomstenbron. De hoogte van jouw tarief kan je op verschillende manieren bepalen. Een eerste oriƫntatie stap kan zijn om na te gaan wat het gemiddelde tarief in jouw branche is. Dat geeft je in ieder geval een globaal beeld. Met dit gemiddelde tarief kan je vervolgens berekenen wat jou inkomsten worden op jaarbasis. Daarvoor moet je natuurlijk wel rekening houden met de kosten die je maakt, zoals vervoer maar ook verzekeringen en eventuele pensioenopbouw en de belastingen. Als startend ondernemer heb je in Nederland ook recht op belastingvoordelen neem deze ook mee in je berekening.

Je kan ook bedenken hoeveel je uiteindelijk wil overhouden en op die manier terugrekenen hoe hoog jouw tarief moet zijn. Er zijn verschillende tools waarmee je eenvoudig deze berekeningen kan uitvoeren.

Het is altijd goed om te weten hoeveel je minimaal voor een klus wil hebben en hoeveel je maximaal kan vragen. Dat geeft je namelijk wat speling in de onderhandeling. Beperk je dus niet tot een methode en doe ook een concurrentieanalyse.

5. Ga aan de slag en zoek hulp wanneer nodig.

Wil je ondernemer of freelancer worden dan zal je er ook hard voor moeten werken. Maar jij bent enthousiast en vol goede moed. Gebruik dit en stop al je passie in jouw onderneming. Dit geeft je energie om te zorgen dat het een succes wordt. Ga gewoon aan de slag en doe waar je goed in bent. En bij het ondernemen horen wellicht ook dingen die jij minder leuk vindt, of waar je minder goed in bent. Zoek dan hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen. Mensen zijn graag bereid om te helpen. En wellicht kan jij ook andere helpen. Daardoor kunnen ook weer hele nieuwe initiatieven ontstaan. Zorg dus dat je in contact blijft met de mensen om je heen. En daar komt nummer 1 dus weer aan de pas. Jouw netwerk helpt je altijd, maar help hen ook. Samen sta je sterk.

JobByBid kan jou ook helpen opdrachten te krijgen of hulp te vinden bij problemen waar jij tegenaan loopt. Als freelancer kan je een persoonlijk profiel aanmaken. Dit is jouw visitekaartje naar opdrachtgevers toe. Hierin staan de gegevens waarmee jij je onderscheid van de concurrentie. Nadat jij een opdracht hebt uitgevoerd komt ook een beoordeling van de opdrachtgever in jouw profiel. Hiermee kan jij aan nieuwe klanten laten zien wat jij kan. Het binnenhalen van nieuwe klanten en het uitbreiden van je netwerk wordt daardoor een stuk makkelijker. Hierdoor wordt de stap om freelancer worden hopelijk weer een stuk kleiner.

3 reacties op dit artikel

 1. Marjon de Jong-Meesters

  Beste Paul, leuk artikel met goede tips voor de Ć©chte starters. Wat mij, als freelance tekstschrijver, echter opvalt zijn de vele taalfouten die in de tekst staan. Dus als jij ooit hulp kunt gebruiken van een tekstschrijver die jouw verhaal een nĆ³g professionelere uitstraling kan geven, dan houd ik me aanbevolen.
  Met vriendelijke groet,
  Marjon de Jong-Meesters
  MJMTekst

  • JobByBid

   Dag Marjon,
   Er staat een opdracht uit voor een tekstschrijver op de website. Dus ik zou zeggen, maak een profiel aan en reageer. Je hulp is meer dan welkom.
   Groet,
   Paul

 2. Elles

  Hoi Paul, bedankt voor je reactie op mijn artikel op http://www.online-geld-maken.nl/freelancer-worden/. Het is een mooie aanvulling op mijn artikel.

Reageren niet meer mogelijk