Blog

JobByBid
23 januari 2017
Algemeen-Opdrachtnemers 2 reacties

Harvard business review: docent adviseert MBA-studenten deel te nemen aan de “gig economy”

Diana Mulcahy doceert MBA-studenten over de “gig economy”. Dit is een economie waarin tijdelijke posities gebruikelijk zijn en bedrijven steeds vaker onafhankelijke professionals inhuren voor verschillende opdrachten. Zowel in Amerika als in Europa is de opkomst van deze economie nu al duidelijk zichtbaar. Men verwacht dat in Amerika vanaf 2020 40% van alle werknemers een freelancer of zelfstandig professional is. Nederland kent momenteel al meer dan 1 miljoen zelfstandigen. Het advies van Mulcahy aan haar MBA studenten in de Harvard Business Review: stop met het zoeken van een baan en neem deel aan deze “gig economy”.

Waarom deelnemen aan de ‘gig economy’ en niet kiezen voor een vaste baan?

Het advies van Mulcahy ligt misschien niet voor de hand, zeker niet voor MBA-studenten. Zij worden tenslotte opgeleid om topposities binnen bedrijven te bekleden. Maar, zegt ze, de zekerheid die je vroeger had bij een vaste baan heb je vandaag de dag niet meer. En het aantal banen groeit ook niet meer zo hard als vroeger. Ook ziet ze dat steeds meer bedrijven en professionals er bewust voor kiezen om deel uit te maken van de ‘gig economy’. De flexibiliteit en de onafhankelijkheid worden als grootste plus punten hiervan gezien.

Bedrijven willen minder fulltime werknemers in dienst hebben omdat ze te duur zijn en daarnaast niet flexibel inzetbaar zijn. Startups zouden de motor voor de aanvoer van nieuwe banen moeten zijn. Maar zij kunnen en willen geen vaste werknemers in dienst nemen om de eerdergenoemde reden. Er ontstaat dus een tekort aan banen, maar niet aan werk. Want daarvan is voldoende aanbod.

Ga op zoek naar leuk werk en niet naar een leuke baan.

Een rapport van McKinsey heeft aangetoond dat mensen die bewust kiezen om deel te nemen aan de ‘gig economy’ meer tevreden zijn over bijna elk aspect dat te maken heeft met hun werkleven dan vaste werknemers. Mulcahy denkt dan ook dat haar studenten gelukkiger zullen zijn wanneer ze focussen op krijgen van leuk werk als zelfstandige in plaats van een baan in loondienst.

Wil jij ook leuk werk en niet per se een leuke baan? Eigen baas zijn en zelf beslissen wat je doet? Via JobByBid is er een gevarieerd aanbod van opdrachten die je kan uitvoeren waar en wanneer jij wilt.

2 reacties op dit artikel

  1. Elvira Heemskerk

    Helemaal mee eens. Je eigen werk creëren en doen wat je het allerliefste doet is het mooiste wat er is. Wat er dan ook gebeurt jouw werk en kennis blijven van jou. Niet meer afhankelijk van een andere baas. E.e.a nog even los van het belasting voordeel als zelfstandige en de hogere winstmarges op je inspanningen.

  2. Pieter

    Nog nooit van de wet DBA gehoord? Opdrachtgevers zijn nog steeds bang. Zolang onze politici het Nieuwe Werken en Kenniswerken niet begrijpen blijft het freelancen afgeremd worden.

Reageren niet meer mogelijk