Blog

JobByBid
16 mei 2017
Algemeen-Opdrachtnemers Geen reacties

Infographic: 20 redenen waarom startups falen

Vorige week gaven we tips om te zien of ondernemen ook iets voor jou is. Mocht daaruit zijn gekomen dat ondernemen bij jou past en loop je nog steeds met het idee een eigen bedrijf te starten bekijk dan hier eens wat de meest voorkomende redenen zijn waarom startups falen. Leer hiervan en zorg dat dit jou niet overkomt!

20 redenen waarom startups falen #Infographic

You can also find more infographics at Visualistan

Waarom falen zoveel startups?

De statistieken geven wat verschillende cijfers over waarom startups falen, afhankelijk van de tijdsspanne die genomen wordt. Maar duidelijk is dat het overgrote deel van de startups het uiteindelijk niet overleeft. En de echte succesverhalen zijn bijna op 1 hand te tellen. De 20 redenen die hierboven gegeven worden zijn eigen in te delen in 3 groepen, namelijk:

  • Geen (goed) onderzoek vooraf
  • Onvoldoende resources
  • Incapabel persoon / team

Geen (goed) onderzoek vooraf

Wanneer je een idee hebt is het van belang dat je onderzoekt of er ook daadwerkelijk vraag is naar jouw product. Want ook al vind jij het een top idee dat wil niet zeggen dat dit ook daadwerkelijk zo is. Vraag het ook niet alleen aan mensen in je netwerk, maar ook daar buiten. Pitch jouw idee en vraag aan zoveel mogelijk mensen feedback. En gebruik deze feedback ook om jouw idee daadwerkelijk te verbeteren.

Naast dat je naar jouw eigen idee kijkt, is het ook belangrijk de markt verder te onderzoeken. Zijn er concurrenten die hetzelfde product of oplossing hebben? Waarom is jouw idee dan beter dan dat van hen? Leer daarnaast ook van hen. Hoe bereiken zij hun klanten? Welke afzetkanalen gebruiken ze? Wellicht kan je ook informatie vinden over hoe ze gefinancierd zijn. Bestel daarnaast ook eens een product of neem diensten af van je concurrenten. Kijk hoe dat proces is ingericht en of jij dit beter zou kunnen doen.

Onvoldoende resources

Naast een analyse van de markt is het ook belangrijk te onderzoeken jouw idee financieel haalbaar is. Kan je een business model maken dat ooit winstgevend wordt? Zijn jouw klanten bereid een bepaalde prijs te betalen zodat jij in ieder geval al jouw kosten kan dekken? Maak daarom een goede financiële planning. En heb je financiering nodig? Denk dan bijvoorbeeld ook eens aan crowdfunding. Dat is een mooie mogelijkheid om je product te testen en financiering binnen te halen. Haal je jouw financieringsdoelstelling niet, denk dan nog eens goed na of jouw idee wel goed genoeg is.

Wanneer je eenmaal van start bent is het aller belangrijkste om je cash positie goed te blijven monitoren. De meeste startups gaan ten onder omdat er gewoon geen geld meer beschikbaar is. Heb je hulp nodig bij het maken van een financiële planning of business plan? Twijfel dan zeker niet om een expert in te huren.

Incapabel persoon / team

Wist je dat veel investeerders de persoon of het team achter het idee vaak belangrijker vinden dan het idee zelf? Natuurlijk moet het idee potentie hebben, maar de meeste ideeën veranderen in de loop van de tijd. De ideeën worden aangepast aan de omgeving en continu verbetert om concurrentie voor te blijven. Daarom is het zo belangrijk dat de persoon of het team achter het idee voldoende capaciteiten bezit om hier constant op in te spelen. Zorg dus dat je goede mensen om je heen verzamelt die met jou samenwerken aan jouw startup. Wanneer je een talent hebt gevonden dat capaciteiten bezit die je nodig hebt voor jouw startup maar waarover je zelf niet beschikt kan je overwegen hem een plek aan te bieden binnen je bedrijf. Maar ben hier heel selectief in! Voor andere klussen kan je freelancers inzetten om jouw startup een boost te geven.

 

Reageren niet meer mogelijk