Blog

JobByBid
10 januari 2017
Opdrachtnemers Geen reacties

Minder werken en meer vrijheid. Wie wil dat nou niet?

Werken. Iedereen doet het. Mannen gemiddeld 36 en vrouwen 25 uur per week volgens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Qua tijdsbesteding komen slapen en werken voor de meeste Nederlanders dus waarschijnlijk op plek 1 en 2. En dat terwijl er maar weinig mensen zijn waarbij werken hun favoriete bezigheid is. Moeten we dan niet misschien minder werken?

De tijd die we niet werken noemen we ook wel vrije tijd. Blijkbaar zijn we als we aan het werk zijn dus niet vrij. Dat is interessant. Want vrijheid wordt door vele beschouwd als een van de belangrijkste dingen. Toch zijn we bereid zijn een groot deel van onze vrijheid op te geven door te gaan werken. Maar hebben we daar echt een keuze in? Er moet tenslotte geld verdiend worden.

Keuzes maken. Daar draait het om.

Het leven draait om keuzes maken. En een keuze is er altijd. De vraag is alleen wat de beste keuze is. Je zou bijvoorbeeld helemaal kunnen stoppen met werken. Hierdoor heb je veel vrije tijd om de dingen te doen die je leuk vindt. In Nederland is het dan zelfs nog zo geregeld dat je nog steeds inkomsten hebt, al is dat waarschijnlijk een stuk lager dan dat je verdient als je wel werkt. De vraag is dan of je vrije tijd nog net zo leuk is omdat je gewoon minder te besteden hebt en dus niet meer dezelfde leuke dingen kan doen als voorheen.

Een andere optie is minder werken. Hierdoor heb je een iets lager inkomen en iets meer vrije tijd. Je kan nog steeds de dingen doen in je vrije tijd die je echt leuk vindt. Al zal je ook bepaalde dingen moeten laten. Maar ja, heb jij die nieuwe telefoon nou echt nodig? Of die mooie auto? Zijn er geen alternatieven die ook heel goed bruikbaar zijn maar minder kosten?

Waar word je gelukkig van?

De vraag is dus wat jij echt belangrijk? En dat is een lastige vraag. Zeker omdat wij mensen vaak kiezen voor de gebruikelijke paden. Dat is nou eenmaal dat je dan 36 uur per week werkt als man zijnde. En het liefst laten we ook aan andere zien hoe goed dat we het hebben. Daarom kopen we die mooie auto. Maar waar word je nu gelukkig van?

Waar denk jij aan terug als mensen vragen wat de mooiste momenten uit je leven zijn? Is dat het moment dat je die nieuwe telefoon kocht of is dat die mooie zomer waarin je zoveel lol beleefde met je vrienden? Vaak zijn het de dingen die je gedaan hebt die je het langst bij blijven. En natuurlijk ben je gelukkig als je die nieuwe telefoon koopt. Maar na 1 of misschien 2 dagen is die telefoon weer een gewoon gebruiksvoorwerp en is het speciale er weer vanaf.

Maslow heeft de basis behoefte van de mens beschreven in een bepaalde hiërarchie. Behoefte aan veiligheid en zekerheid ligt bij onderaan in de piramide. Dat betekent dus dat men dit erg belangrijk vindt en dat kan verklaren waarom we zoveel werken. Aan jou is echter de vraag hoe groot die zekerheid moet zijn.Minder werken volgens Piramide Maslow

Hoe kan ik minder werken?

Als je besluit om minder te gaan werken dan is er een aantal opties die je kan proberen om dit te gaan doen. Je kan vragen of je in je huidige functie bijvoorbeeld een dag minder kan gaan werken. Probeer hierbij wel goede afspraken te maken om een aantal van je oude taken over te dragen. Doe je dit niet dan loop je het risico dat je nog steeds hetzelfde werk blijft doen, maar dan in 4 dagen. Hiermee verhoog je je eigen werkdruk dus en dat terwijl je  minder betaald krijgt.

Een andere optie is op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Daarbij kan je er voor kiezen om voor een vaste baan te gaan waardoor je zeker bent van inkomsten, maar wel weer gebonden bent aan een contract en dus niet de volledige vrijheid hebt om jouw week in te delen zoals jij dat wilt. Je kan er ook voor kiezen om als freelancer aan de slag te gaan. Daardoor ben je niet gebonden aan een contract en kan je werken op de momenten dat het jou uitkomt. Je kan dan dus erg makkelijk minder werken, maar je hebt dan niet de zekerheid dat je altijd evenveel geld te besteden hebt. Dat is dus wel iets waar je mee moet leren om gaan. Al heb je natuurlijk zelf in de hand hoeveel opdrachten je aanneemt en daarmee ook je eigen inkomsten bepaalt.

Reageren niet meer mogelijk