Ondernemingsplan laten maken met behulp van freelancers

Een ondernemingsplan maken met behulp van een specialist?

Je loopt al een tijdje met een idee in je hoofd waarin je voldoende potentie ziet om een bedrijf in te starten. Om een goede start te kunnen maken is het belangrijk eerste te onderzoeken of jouw idee echt voldoende potentie heeft, levensvatbaar is en er potentiële klanten zijn die op zoek zijn naar jouw product of dienst. Daarvoor maak je een ondernemingsplan. Hierin beschrijf je onder andere wat precies jouw idee is, welke doelgroep behoefte heeft aan jou product of dienst, wie jouw concurrenten zijn en of het plan ook financieel haalbaar is. Het opstellen van een plan dwingt jouw om keuzes te maken die helpen om uiteindelijk jouw nieuwe product of dienst op de beste manier in de markt te zetten.

Ondernemingsplan laten maken

Is een ondernemingsplan echt nodig voor jou als ondernemer?

De laatste jaren is het ondernemingsplan vaak onderwerp van discussie geweest. Het zou niet meer van deze tijd zijn om een heel ondernemingsplan te schrijven. De ontwikkelingen gaan immers zo snel dat het plan toch zal wijzigen wordt als belangrijk argument genoemd. En dat is waar. Het komt zelden voor dat het plan dat je vooraf bedacht hebt volledig stand houdt. Een echte ondernemer anticipeert op veranderingen en stuurt zijn onderneming bij. Maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om goed onderzoek te doen naar de haalbaarheid van jouw idee. Daarom is het toch belangrijk een ondernemingsplan te maken. Dit dwingt jou om bepaalde keuzes te maken waardoor jouw plan nog beter tot zijn recht komt. Daarnaast voorkom je dat je tijdens de opstartfase eigenlijk nog zoekende bent hoe je jouw product in de markt gaat zetten.

Het businessplan op 1 A4’tje

Het businessplan is de laatste jaren wel veranderd. Het traditionele plan van ruim 20 pagina’s waarin alles tot op detail is beschreven wordt steeds vaker versimpelt. Met behulp van het gratis voorbeeld van het business model canvas kan jij jouw plan op 1 A4 beschrijven, terwijl dit nog steeds alle belangrijke keuzes en overwegingen bevat. Je gebruikt dit model om inzichtelijk te maken hoe jij waarde toevoegt voor jouw doelgroep, welke kanalen je gebruikt om die doelgroep te bereiken, welke middelen je daarvoor nodig hebt en welke omzetstromen je daarmee binnenhaalt. Je kunt bijvoorbeeld via google eens zoeken op een voorbeeld bedrijf in jouw branche in combinatie met business model canvas. Vaak krijgt je dan goede voorbeelden die ook voor jou als ondernemer als basis en inspiratie kunnen dienen.

Waarom de hulp van een expert inschakelen?

Het business model canvas helpt je om bepaalde keuzes te maken over jouw product en doelgroep. Maar om de juiste keuzes te maken moet je eerste de markt onderzoeken. Daarnaast wil je natuurlijk ook een financiële business case opstellen waarin alle kosten en opbrengsten worden geraamd voor de komende jaren. Hierdoor weet je namelijk hoe groot de investering is die je moet doen en wanneer je deze hebt terugverdient. Wanneer je hier geen ervaring mee hebt, is het aan te raden een expert in te schakelen. Een fout in de berekening kan namelijk een kostbare zijn. Stel je eens voor dat vanwege een misrekening de business case veel te positief of negatief uitkomt. Op basis daarvan maak jij de beslissing wel of niet door te gaan met jou idee. Je wilt natuurlijk zeker zijn dat deze correct is. Daarnaast is het handig dat je hulp krijgt bij het marktonderzoek van iemand die deze markt al kent. Met die ervaring kan je namelijk beter bepalen hoe groot jouw doelgroep is, hoe je deze kan bereiken en wat zij bereid zijn te betalen voor jouw product of dienst.