Blog

JobByBid
30 januari 2017
Algemeen-Opdrachtnemers 6 reacties

Wat is een freelancer? En is er een verschil met ZZP?

Er wordt de laatste tijd veel geschreven en gesproken over de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Termen als freelancer, ZZP, ZP en zelfstandigen worden door elkaar heen gebruikt. En ook op JobByBid kom je de term freelancer regelmatig tegen. Maar wat is een freelancer? En is dat anders dan een ZZP’er of ZP’er?

Wat is een freelancer?

Laten we met de van Dale beginnen: een freelancer is iemand die freelance werkt. Hmmm, daar hebben we nog niet zoveel aan. Gelukkig laat de van Dale ook meteen weten wat freelance werk is: werken zonder vast dienstverband. Dat geeft ons gelukkig al iets meer informatie. Wikipedia voegt hier nog aan toe dat bij een freelancer een regelmatige loonbetaling en een gezagsverhouding ontbreekt. Een freelancer mag dus zelf bepalen hoe hij de opdracht uitvoert.

Hoe zit het dan met de belasting?

Opvallend is dat Wikipedia zegt dat een freelancer net als elk bedrijf zelf opgave en afdracht van de belasting moet doen. Ze gaan er dus vanuit dat de freelancer als ondernemer handelt. En dat is niet altijd waar. Volgens de belastingdienst is het namelijk niet altijd zo dat wanneer je freelance werkzaamheden verricht je ook direct ondernemer bent.

Wel of geen ondernemer?

Er zijn een aantal factoren waaraan de Belastingdienst meet of je ondernemer bent:

 • De winst
 • Het kapitaal
 • Zelfstandig handelen
 • Aantal opdrachtgevers
 • Of je reclame maakt
 • Ondernemersrisico dat je loopt
 • Of je aansprakelijk bent voor schulden

Het kan dus zo zijn dat wanneer je slechts voor een aantal opdrachtgevers een opdracht uitvoert en daar geen reclame voor maakt of kapitaal inzet je niet als ondernemer wordt gezien. Je hoeft je dan dus ook niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel om deze werkzaamheden uit te mogen voeren. De inkomsten die je krijgt uit deze werkzaamheden geef je bij de inkomstenbelasting op onder “inkomsten uit overig werk”. De kosten die je gemaakt hebt mag je aftrekken! En je hoeft geen administratie bij te houden. Al moet je wel de gegevens bewaren. Een nadeel: je hebt geen recht op andere aftrekregelingen bij de belasting, zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek.

Werk je voor veel verschillende opdrachtgevers, investeer je en maak je veel winst? Dan ben je waarschijnlijk wel een ondernemer. Daarbij komen verschillende verplichting kijken, zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel en het bijhouden van een administratie. Je hebt echter ook verschillende belastingvoordelen waar je gebruik van kunt maken. Het kan dus lonen om als ondernemer gezien te worden door de belastingdienst. Maar dat hoeft dus niet direct wanneer je besluit te starten als freelancer.

Met de ondernemerscheck van de belastingdienst kan je direct zien in welke categorie jij valt.

En wat is dan het verschil met een ZZP’er?

Eigenlijk niets. De term ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. En dat is dus iemand die zelfstandig opdrachten uitvoert voor verschillende opdrachtgevers, zonder vastdienstverband of gezagsverhouding.

Waarom dan toch 2 termen?

Dit heeft te maken met een norm binnen bepaalde beroepsgroepen. Zo zie je in de bouwsector wel ZZP’ers maar eigenlijk geen freelancers. Terwijl journalisten en vertalers zichzelf weer liever freelancer noemen. In die zakelijke dienstverlening zie je dat beide termen steeds meer door elkaar heen gebruikt worden.

Ook werken als freelancer?

Hopelijk hebben we hiermee de vraag “wat is een freelancer?” beantwoord. Wil je ook aan de slag als freelancer? Meld je dan aan op JobByBid. Je kan dan direct op zoek naar een leuke opdracht. Zoals je hebt gelezen is inschrijven bij de Kamer van Koophandel niet nodig. En in je persoonlijk profiel worden alle gegevens van de opdrachten die je uitvoert opgeslagen. De belastingaangifte heb je straks dus ook zo geregeld.

Foto’s verkregen via Freepik

6 reacties op dit artikel

 1. Luuk Bouwman

  Fijn en dank voor de duidelijke uitleg. Het bevestigt mijn vermoeden dat ik een freelance ben en geen zzp-er. Ik verzorg in opdracht trainingen. In het artikel wordt aangegeven dat je als zelfstandige kosten kan aftrekken. Waar kan ik teruglezen wat deze kosten kunnen zijn? Zijn er vaste aftrekbare kosten en waar moet ik rekening houden richting belastingdienst? Alvast dank voor de antwoorden.

 2. Chiel Kleipool

  Hallo,
  Waarom zou ik mij moeten opgeven voor jobbybid?

  • JobByBid

   Wij zijn een nieuw platform dat vele voordelen biedt ten opzichte van andere platformen. Bij ons is het bijvoorbeeld gratis om lid te zijn, opdrachten te plaatsen en te reageren op opdrachten. Bij andere partijen heb je een abonnement nodig of betaal je per offerte die je uitbrengt op opdracht die je plaatst.

   Naast het financiële aspect bieden wij een digitale werkruimte waarin je kan samenwerken en zorgen wij voor een veilige betaling.

   Alle freelancers hebben een persoonlijk profiel waarmee ze zichzelf kunnen presenteren aan opdrachtgevers. Iedere opdracht die je uitvoert via JobByBid wordt na afronding beoordeeld. Hierdoor kan je een reputatie opbouwen die helpt bij het verkrijgen van nieuwe opdrachten.

   Neem ook eens een kijkje op deze pagina’s:
   https://www.jobbybid.com/bekijk-hier-alle-voordelen-van-jobbybid/
   https://www.jobbybid.com/handleiding

 3. Steven

  Ik ben een eenmansbedrijf, zzp vind ik geen fijne benaming. Ik krijg de indruk dat JobByBid zich richt op digitale dienstverleners.
  Zou ik mij inschrijven als uitvinder, techneut, metaal- en elektrospecialist?

  • JobByBid

   Steven, het klopt inderdaad dat wij ons richten op digitale of zakelijke dienstverlening. Je mag je uiteraard altijd inschrijven, maar ik verwacht niet dat er een groot aanbod aan opdrachten in jou branche zullen zijn.

Reageren niet meer mogelijk